Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
      2908 beoordelingen
    Viking Choice - Woensdag 19 Februari 2021

    Welk formaat zwembad heb ik nodig?

    Je wilt graag een zwembad kopen om verkoeling te hebben tijdens de warme zomerdagen. Maar je weet niet zeker welk formaat of type zwembad het beste zal passen? Zelfs als je met een meetlint en rolmaat aan de slag bent geweest en weet hoeveel ruimte jij beschikbaar hebt is het alsnog lastig om te bepalen welk type zwembad in welke afmeting het beste past in jouw tuin. 

    We helpen je daarom graag mee om te bepalen welk zwembad het meest geschikt is voor jouw tuin. We doen dit op basis van 3 verschillende veel voorkomende tuinen. Namelijk de kleine, de middel en de grote tuin. Op basis van onze ervaringen met zwembaden hebben we deze tuinformaten bedacht. Een uitzondering hierop is natuurlijk altijd mogelijk. Elke situatie en tuin blijft uniek!

     

    Verschillende vormen & typen

    Zwembaden zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten en vormen. Viking Choice heeft twee typen zwembaden in haar assortiment. Ronde zwembaden en rechthoekige zwembaden. Elk type zwembad heeft zo zijn eigen voordelen. Rechthoekige zwembaden zijn altijd opzetzwembaden met een eigen frame. Ronde zwembaden zijn zowel beschikbaar als opzet of als opblaaszwembaden. Een opzet zwembad heeft altijd een eigen frame die aan de buitenkant van een zwembad wordt gemonteerd. Een opblaaszwembad heeft altijd 1 of meerdere luchtkamers die opgeblazen moeten worden, waarna het zwembad zijn vorm krijgt.

     

    Een van de eerste keuzes die je zult moeten maken is het type zwembad dat je graag wilt hebben. Een ronde of rechthoekige, een opzetzwembad of een opblaaszwembad? Jouw formaat tuin en de beschikbare ruimte hierin is erg belangrijk bij het maken van deze keuze. Een belangrijk punt waarmee je rekening moet houden is de vrije ruimte rondom een zwembad. Een zwembad moet toegankelijk zijn. Het is daarom belangrijk om tenminste 1 zijde van het zwembad vrij te houden. We hanteren hiervoor 1,5 meter vrije ruimte. Dit is belangrijk om bijvoorbeeld veilig in of uit het zwembad te komen. Ook is het belangrijk dat eventuele hulpdiensten gemakkelijk bij het zwembad kunnen komen, mocht dit onverhoopt nodig zijn. Bouw de ruimte rondom jouw zwembad dus niet helemaal vol!

     

    Het gebruik van accessoires & ondersteuningsapparaten

    Nu we de verschillende vormen en typen zwembaden besproken hebben is het belangrijk even stil te staan bij de accessoires en ondersteuningsapparaten die veel gebruikt worden bij zwembaden.

     

    Pompen, slangen & filters

    Veel grotere zwembaden worden geleverd inclusief pomp, slangen en filters. Een pomp is belangrijk voor de circulatie van het water. Dit is voor grotere zwembaden noodzakelijk om eventuele bacteriën geen kans te geven om in stilstaand water te groeien. Ook zorgt een pomp ervoor dat zand, blaadjes en andere viezigheden niet in het water achterblijven. Een pomp werkt altijd op 220 -230 V en zal dus aangesloten moeten worden op de netstroom. Zoals we allemaal weten gaan elektriciteit en water niet goed samen. Zorg er dus altijd voor dat je de pomp niet in het zwembad, maar naast het zwembad monteert. Houd rekening met eventuele verlengblokken en vochtige plekken.

     

    Als je een mooie plek voor de pomp gevonden hebt is het belangrijk dat de slangen vrij gemonteerd worden. Breng geen scherpe hoeken of lastige bochten aan in de slangen. Dit zorgt voor restricties en overbelasting van de pomp. Dit heeft weer invloed op de kracht en levensduur van jouw pomp.

     

    Elke pomp is voorzien van filters. Het is belangrijk dat deze filters regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt worden. Kijk hier tenminste eens per 14 dagen naar. Een verstopt filter doet zijn werk niet goed meer. Ook moet de pomp dan extra hard zijn best doen, om alsnog de noodzakelijke hoeveelheid water rond te kunnen pompen. Filters kunnen uitgeblazen of afgespoeld worden en zijn herbruikbaar. Op het filter zelf staat aangegeven welk type het betreft. Afhankelijk van het merk zwembad worden deze type aangeduid met de cijfers 1, 2 of 3. Of met de letter A, B of C. Staat op jouw filter het cijfer 1 en is jouw zwembad van het merk Bestway? Dan heb jij dus het Bestway type 1 filter nodig. Zo kun je dus altijd achterhalen welke vervangingsfilters passen in jouw pomp. Let op, enkele fabrikanten gebruiken Romeinse cijfers. Ook hierbij geldt dat er maximaal 3 verschillende typen zijn.

     

    Ontluchten van pompen!

    Een ander belangrijk punt bij zwembadpompen is het ontluchten van de pomp. Dit is erg belangrijk om de waterstroming op gang te krijgen. Het ontluchten van de pomp gaat heel eenvoudig. Je zet als eerste het zwembad op en koppelt de slangen en de pomp op de juiste manier. Vervolgens vul je het zwembad met water tot de maximale hoogte. Je controleert dan eerst of er geen lekkages of andere vreemde zaken zijn. Als alles naar wens staat, dan kun je de pomp aansluiten op de stroomvoorziening.

     

    Bovenop de pomp zitten 2 draaibare elementen. 1 grote draairing die je gebruikt om het filter te vervangen. Het deksel van de pomp, kort gezegd. In het deksel zelf, zit nog een ontluchtingsventiel. Vaak staat hier in de Engelse taal de woorden: '' open '' & '' close ''. Om de pomp goed te ontluchten zet je dit ventiel open totdat alle lucht uit de slangen verdwenen is. Het kan voorkomen dat er een beetje water uit het ventiel spuit. Wees niet bang! Dit is juist de bedoeling. Dit betekend namelijk dat je de pomp goed hebt ontlucht! Je kunt vervolgens de doorstroomsnelheid bepalen door het ventiel verder open of dicht te zetten. Als je het ventiel te ver openzet, dan begint de pomp uit het ventiel te lekken. Opzicht geen probleem, maar mocht je dit niet willen, sluit het ventiel dan net zolang, tot de lekkage stopt. Je kunt altijd even met je handen controleren of er nog doorstroming plaatsvind.

     

    Zwembadpomp kapot?

    Met enige regelmaat ontvangen wij vragen of meldingen dat een zwembadpomp niet meer goed functioneert, of zelfs helemaal niets meer doet. Je zou verwachten dat de pomp kapot is. In praktijk blijkt het 9 van de 10 keer zo te zijn dat er iets anders aan de hand is. De pompen lopen niet zomaar, of in elk geval niet zonder reden kapot. In veel gevallen kun je dit zelf voorkomen of snel weer oplossen.

    We bespreken veelvoorkomende situaties en bespreken tevens wat je kan doen om het op te lossen.

     1.     Beveiligde pompen: Heb jij een pomp van Intex of Bestway? En is deze plotseling gestopt met pompen? Dan is de kans erg groot dat het filter dichtzit. Zodra een filter vol is en het doorlaat volume van water verminderd, slaat de ingebouwde beveiliging toe. Als de pomp de hard moet werken om zijn gewenste hoeveelheid water op te zuigen, stopt de pomp met lopen. Dit ter beveiliging. Je kunt dit eenvoudig tetsen door een ander filter te plaatsen, of de pomp even kort te testen zonder filter gemonteerd. Werkt jouw pomp ineens weer? Dan weet je dat het tijd is om de filters te vervangen.

     

     2.     Pomp zuigt niet of heel zacht: Heb je het idee dat jouw pomp niet of nauwelijks water pompt? Kijk dan als eerste bovenop de pomp. Daar heb je een ‘’ open ‘’ of ‘’ dicht ‘’ (Vaak Engelstalig) schroef. Daarmee vergroot of verklein je het volume van de stroming. Mocht deze kraan helemaal openstaan, maar er gebeurt nog steeds weinig tot niets? Dan is het tijd om het leidingwerk te controleren. De bijgeleverde slangen zijn vaak berekend op de maximale pompcapaciteit van de bijgeleverde pomp. Je kunt dus niet zomaar het leidingwerk verlengen omdat de pomp dan een mooiere positie heeft. De capaciteit van de pompen is heel nauwkeurig afgestemd op de inhoud van jouw zwembad. Gebruik dus altijd de originele slangen en maak het leidingwerk niet langer. Hoe korter, hoe beter!

     

     3.     Valse lucht: Zoals in de tekst van ‘’ ontluchten van pompen ‘’ uitgelegd staat is het ontluchten van een pomp erg belangrijk. De pompen zijn niet ontworpen om lucht te verplaatsen, maar zijn puur bedoelt om vloeistoffen te verplaatsen. Het is een gesloten systeem. Er mag dus helemaal geen lucht in de leidingen zitten! Een pomp te lang laten draaien met lucht in de leiding zorgt ervoor dat de pomp kapot loopt! Lees hierboven hoe je het ontluchten van een pomp precies aanpakt. Tip: lukt het niet om te ontluchten? Vul de pomp dan vanaf bovenaf met water. (Draai het deksel van het filter en giet langzaam water is de pomp)

     

     4.     Verstopte leiding: Zorg ervoor dat de aanzuig en perskant obstructie-vrij zijn. Hang geen skimmers, cupholders of andere accessoires in de buurt van deze aanzuigmond of perskant. Controleer of jouw leidingen mooi liggen, zonder knikken. Leg ook geen stenen of stoeptegels op de leidingen om de leiding weg te werken.

     

     5.     Brommende of zoemende pomp: Elke zwembadpomp is voorzien van een waaier. Deze waaier is in feite het pompende gedeelte van de elektromotor. De waaier zit gemonteerd op de uitgaande as van de motor. Als jouw pomp bromt of zoemt is de kans groot dat de waaier belemmert of zelfs geblokkeerd is. Controleer dan goed of je takjes, stenen of andere obstructies vind en haal indien nodig weg. De waaier moet vrij en gemakkelijk kunnen draaien. Als je de waaier te lang met de obstructie hebt laten draaien, kan het voorkomen dat de condensator doorbrandt. Je zult dan een verbrande lucht aan de pomp moeten kunnen ruiken. Kijk of de pomp aanspringt als je de waaier een zwiep geeft. Mocht dit het geval zijn, dan is jouw condensator aan vervanging toe. Dit onderdeel is los te verkrijgen en is vervangbaar. Een condensator kost nog geen €1.- en is dus voordeliger als een nieuwe pomp. Wel moet je zelf een handige Harry zijn om dit te vervangen. De betere PC / elektronica zaak kan jou hier ook bij helpen. 

     

    Zijn onderdelen van verschillende merken uitwisselbaar?

    Intex, Bestway of Jilong-Avenli. Je zult deze merken wel herkennen. Dit zijn namelijk de meest bekende zwembad producenten op dit moment. Vrijwel alle zwembad producenten ontwerpen en produceren zwembaden op een vergelijkbare manier. De twee meest voorkomende typen zwembaden zijn de opblaaszwembaden en de opzetzwembaden. Door te experimenteren en te testen zijn we tot de conclusie gekomen dat veel onderdelen uitwisselbaar zijn. Zo kan een Bestway zwembadpomp, ook aangesloten worden op een Avenli zwembad en kan een Avenli pomp op een Bestway zwembad aangesloten worden. De pompen zijn ook uitwisselbaar met Intex zwembaden. Echter, tot een bepaalde diameter. Zwembaden groter dan 366 cm diameter gebruiken vaak weer een pomp met meer capaciteit. Deze zwaardere pompen gebruiken daarbij ook een grotere diameter slang.

     

    Zwembaden met een diameter van 183 cm tot 366 cm gebruiken over het algemeen een 1,25 inch aansluiting. Omgerekend is dit 32 mm. Zwembaden met een grotere diameter als 366 cm gebruiken vaak een pomp met een 1,5 inch aansluiting. Omgerekend is dit 38 mm. Je kunt zelfs, als jij de '' handige Harrie '' thuis bent een verloopstukje van 38 mm naar 32 mm aanschaffen. Deze zijn verkrijgbaar bij automaterialen zaken, of de betere bouwmarkten.

     

    Waar wel verschil in zit is de lengte van de bijgeleverde slangen. Zo zijn de slangen die standaard bij Avenli-Jilong pompen zitten vaak precies lang genoeg. Bij Bestway en Intex zien we dat de bijgeleverde slangen vaak wat langer zijn, zodat je het zwembad wat ruimtelijker kunt opzetten. De gebruikte materialen zijn overigens weer identiek.

     

    Bij de opzetzwembaden zien we zelfs dat de stangen en koppelstukken van vergelijkbare zwembaden dezelfde diameter en lengte hebben. Bijvoorbeeld een Bestway 305 cm opzetzwembad gebruikt vrijwel hetzelfde frame als een Avenli 305 cm opzetzwembad. Zelfs deze onderdelen zijn dus uitwisselbaar.

     

    Kort samengevat passen de pompen, slangen en frame onderdelen op andere merken zwembaden. Zolang het zwembad in dezelfde diameter categorie valt, is het meeste wel uitwisselbaar. Het geeft geen garantie dat alles 100% hetzelfde is, maar in geval van nood of schaarste kun je zo vaak toch de wat eenvoudige problemen gemakkelijk oplossen.

     

    Chloorblokjes & dispenser bakjes

    Om water schoon en onschadelijk te houden maken veel zwembaden gebruikt van chloorblokjes. Chloor is een krachtig middel dat schadelijke bacteriën uitschakelt. Als je een zwembad uitkiest waar chloorblokjes bij worden geleverd, wordt hier ook altijd een dispenser bakje bij geleverd. Dit is niet zonder reden! Een chloorblokje is zodanig krachtig, dat wanneer een chloorblokje zonder gebruik te maken van de dispenser-bak dit kleurverschillen in het canvas kan veroorzaken. Dit is natuurlijk zonde van jouw mooie zwembad. Ook moet je rekening houden met jonge kinderen, die vaak alles interessant vinden en nog niet over alles nadenken. Gebruik dus alleen chloorblokjes in combinatie met een dispenser!

     

    Ook is er veel verschil in zwembadchloor. Je hebt kant en klare blokjes, je hebt vloeistof en je hebt chloor in poeder vorm. Belangrijk is dat je nooit 2 verschillende soorten chloor bij elkaar gebruikt. Door andere samenstellingen kan het voorkomen dat 2 verschillende soorten chloor met elkaar gaan reageren. Voorkom dit door altijd maar 1 type chloor tegelijkertijd te gebruiken! Wat ook belangrijk is om te weten is dat elke chloor soort anders werkt. Je hebt chloorblokjes die heel langzaam oplossen, maar je hebt ook chloorblokjes die heel snel oplossen. Je weet pas zeker of jouw chloor niveau goed is, door het zwembadwater te testen met een chloor-test. De meest voorkomende testen maken gebruik van chloor strips die jou direct vertellen of jouw chloorniveau in orde is of niet. Wil je het professioneler aanpakken, maak dan gebruik van digitale chloortester.

     

    Trapjes

    Bepaalde zwembaden uit ons assortiment worden geleverd inclusief een trapje. Een trapje is vaak gemaakt voor een bepaald type zwembad, qua hoogte en afmetingen. Zorg ervoor dat de trap stevig en toegankelijk geplaatst wordt. Gebruik de trap niet als springplank of duikplateau!

     

    Maximale vulhoogte

    Elk zwembad heeft zijn eigen hoogte. Het is belangrijk om een zwembad nooit 100% te vullen. Dit zorgt voor onnodige stress op het frame of de luchtkamers. Daarbij moet je rekening houden met golfslag. Je wilt natuurlijk niet dat liters water over de rand van het zwembad verdwijnen. Je kunt hiervoor een eenvoudige regel hanteren. De maximale vulling is altijd 10 cm onder de maximale hoogte van jouw zwembad!

     

    Universele accessoires

    Je kunt voor zwembaden heel veel verschillende accessoires kopen en gebruiken. Houdt er wel rekening mee dat elk merk zwembad haar eigen technieken, afmetingen en methoden erop na houdt. Een voetenreinigingsbak van Intex past bijvoorbeeld alleen maar op Intex ladders en niet op een ladder van een Bestway zwembad. Dit geldt ook voor verwarmingselementen die een bepaalde slang diameter gebruiken als aansluitpunt. Controleer dus altijd goed of de gewenste accessoires ook passen op jouw zwembad!  Wij vermelden daarom altijd zoveel mogelijk technische gegevens bij onze producten, zodat jij deze keuze makkelijker kan maken.

     

    Geschikte zwembaden voor een kleine tuin

    Een kleine tuin is in onze ogen niet groter dan 30m2. Over het algemeen passen rechthoekige zwembaden beter in een kleinere tuin dan ronde zwembaden. Een rechthoekig zwembad kan namelijk beter geplaatst worden in hoeken en kleine ruimtes. We adviseren bij een rechthoekig zwembad niet groter te gaan dan 300x200 cm. Mocht je toch heel graag een rond zwembad willen, dan adviseren we je om geen grotere diameter als 305 cm te plaatsen. Zo kun je vaak nog een veilige ruimte rondom jouw zwembad creëren.

     

    Geschikte zwembaden voor een middel grote tuin

    Een middel grote tuin is onze ogen niet groter dan 60m2. Tuinen vanaf 30m2 tot 60m2 vallen hier onder. Naast een zwembad wil je natuurlijk genoeg ruimte overhouden voor je tuinset, BBQ of relax-stoel. Mocht je voor een rechthoekig zwembad gaan, adviseren wij je om een zwembad tot maximaal 400x211 cm te plaatsen. Wil je graag een rond zwembad? Plaats dan een zwembad tot maximaal 420 cm diameter. Zo houd je voldoende ruimte over.

     

    Geschikte zwembaden voor een grote tuin

    Een grote tuin is onze ogen 60m2 of groter. Jij hebt een flinke lap grond en niets staat je in de weg. Hoe groter, hoe beter, is iets wat jij herkent! Het plaatsen van een klein zwembad in een grote tuin kan er heel vreemd uitzien. We adviseren je daarom om een zwembad aan te schaffen met een diameter van 427 cm of groter. Het grootste zwembad uit ons assortiment heeft een diameter van 549 cm. Past dit mega zwembad in jouw tuin? Mocht je ondanks alle beschikbare ruimte toch graag een rechthoekige willen, kies dan voor minimaal 400x211 cm.

     

    Interessante zwembad categorieën 

    Avenli zwembaden

    Intex zwembaden

    Bestway zwembaden

    Zwembaden & accessoires

    Zwembad compleet kopen

    Zwembad 244

    Zwembad 305

    Zwembad 366

    Zwembad 450

    Peuter zwembaden

    Groot zwembad

    Zwembad met pomp

    Opblaaszwembaden

    Zwembad xxl

    Opblaasbare jacuzzi

    Filters & pompen

    Zwembad afdekzeil

    Zwembad grondzeil

    Chloor dispensers

    Opblaas artikelen

    Zwembad accessoires

    Zwembad schoonmaaksets

    Zwembad verwarmingsmat

    Zwembad rechthoekig

    News & updates

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking